Så här strax före årsskiftet finns goda chanser att göra ekonomiska vägval i företaget för att anpassa resultat, minska skatter och i det här fallet även ge lite extra uppskattning till medarbetarna. Reconomica tipsar dig i en serie inlägg om några åtgärder som gäller just i år, och några tidlösa som många missar.

Vårt andra tips handlar om den skattefria coronagåvan som innebär att det är möjligt i år (2021) att ge sin personal en generösare skattefri gåva som även går att kombinera med andra skattefria gåvor, till exempel julgåvan.

Belopp och tillfällen

Coronagåvan innebär att du kan ge de anställda en gåva till ett värde av 2 000 kronor per anställd inklusive moms. Detta helt utan skattekonsekvenser, dvs ingen förmånsbeskattning eller några sociala avgifter kommer att behöva betalas.

Gåvan får inte vara pengar, och det går bra att dela upp den på flera tillfällen så länge inte det sammanlagda beloppet överstiger 2 000 kronor. Skulle gåvans marknadsvärde överstiga detta belopp beskattas den överstigande delen som lön.

Coronagåva + julgåva = Sant

Vill du som arbetsgivare visa dig lite generösare än vanligt nu till jul är det definitivt läge att passa på i år. Coronagåvan kan nämligen dessutom kombineras med andra skattefria gåvor såsom julgåvan. Slå ihop dem och du har maximalt 2 500 kronor inklusive moms att ge till dina medarbetare skattefritt i år.

För dig med eget aktiebolag

För dig som har ett eget aktiebolag går det också att nyttja dessa regler, då även du räknas som anställd. Glöm därför inte att du också kan ge dig själv en extra uppmuntran nu till jul.

Låter allt det här som en bra idé?

… Men du vill bolla vidare lite mer? Vi på Reconomica finns här för att hjälpa dig.

Kontakta Kristina på kristina.bengtsson@reconomica.se

Kontakta oss!